De ce se feresc utilizatorii de Drupal?

Drupal este altceva. Poate că există voci care afirmă că este tot un CMS, la fel ca și WordPress sau Joomla, o platformă pe care se poate face, practic, orice. Sunt de acord, însă, fără cunoștințe de programare, șansele să aduceți Joomla sau WordPress să poată face ceea ce reușește Drupal „out of the box” sunt aproape nule.

Și atunci, de ce este atât de greu să alegem Drupal?

În primul rând, ca oricare altă platformă, trebuie s-o cunoaștem. Documentație se găsește berechet în comunitatea Drupal, iar oameni binevoitori care să vă explice cum funcționează lucrurile și să vă ajute cu diverse probleme au existat întotdeauna, atât pe site-ul drupal.org, cât și pe IRC. Da, Drupal oferă o comunitatea extraordinară și pe chat, în realtime, în rețeaua freenode.

Ce cred eu că îi lipsește platformei Drupal în comparație cu WP

  • în primul rând, interfața de adăugare conținut este mult mai greu de folosit în Drupal;
  • Drupal 7, ultima versiune a CMS-ului, nu are un template responsive în core;
  • este foarte greu de lucrat cu imaginile în editorul implicit – chiar și cu un editor custom (gen TinyMCE sau CKeditor), posibilitățile de a răsfoi într-o galerie media pentru a vă alege imaginile și adăugarea lor oriunde în conținut sunt reduse;
  • fiecare modul instalat în Drupal (modulul Drupal este echivalentul pluginului din WordPress) necesită timp, altă documentație, prezintă o complexitate mai mare, în comparație cu WordPress, în care aproape totul este explicat în detaliu pe pagina pluginului de pe wordpress.org;

Ar fi mult mai multe de spus pe tema celor scrise mai sus. Ar fi mult mai multe de adăugat în plus față de lista mea cu deficiențe majore. Mă rezum deocamdată la atât, cu precizarea că platforma mea preferată rămâne totuși Drupalul. Lucrurile pe care le poate face… sunt incredibile. Aș face o comparație amuzantă aici, spunând că în lumea CMS-urilor, Drupalul este un leader, iar WordPress un cheerleader. Cam așa funcționează lucrurile.